Πεζοπορικές διαδρομές

Πληθώρα επιλογών από πεζοπορικές-ορειβατικές διαδρομές κάθε δυσκολίας.

Τζουμέρκα

Πράμαντα- Στρογκούλα (2112μ) - Άγναντα
Μοναδική διαδρομή σε μία εντυπωσιακή κορυφή! Ξεκινάει από το καταφύγιο των Πραμάντων στα 1400μ υψόμετρο, όπου και φτάνει χωματόδρομος.Εναλλακτικά προτείνεται η κατάβαση από τη δυτική πλευρά του βουνού στο χωριό Άγναντα. Η διάρκεια της διάσχισης είναι 7 με 8 ώρες και μήκους 11.3 χιλ.
Από Hellaspath η διαδρομή με GPS

Καταρράκτης - Καταφύδι (2393μ)
Από το χωρίο Καταρράκτης είναι η συνηθισμένη διαδρομή για την ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, το Καταφύδι. Πληροφορίες και η διαδρομή από GPS στο περιοδικό Ανεβαίνοντας ΕΔΩ
Επίσης πληροφορίες για την πορεία από Hellaspath ΕΔΩ και στο google maps ΕΔΩ

Καταρράκτης - Λάκκα Μπέσενα (το μονοπάτι του Σταμάτη)
Μονοπάτι που δεν είναι ορατό από τον Καταρράκτη. Ακολουθεί την καλσική ανάβαση για Καταφύδι και μετά το κλειστό καταφύγειο συνεχίζει σε ζωνάρι ΒΑ. Δύσκολη διαδρομή με σήμανση κατά τόπους.

Θεοδώριανα - Καταφύδι
Η ανάβαση γίνεται από τα Κουστελάτα,αλπικά λιβάδια που βοσκούν πρόβατα.Σημείο αναφοράς οι σκόρπιες στάνες και κόκκινα σημάδια.Η διαδρομή είναι 6,5 χιλ. μέτριας δυσκολίας και διάρκειας 5-6 ωρών

Θεοδώριανα-Προφ.Ηλίας-Σούδα-Θεοδώριανα (κυκλική πορεία)
Εκκίνηση από το χωριό, όπως και για το Καταφύδι.Στον Προφ.Ηλία συνεχίζουμε προς τα πάνω και μετά από 10 λεπτά υπάρχει μονοπάτι δεξιά, το οποίο κατηφορίζει προς το ρέμα της Άσπρης Σούδας. Δίπλα από το ρέμα υπάρχει μονοπάτι που βγάζει στο χωριό. Ώρες πορείας 2 με 3.


Κακαρδίτσα

Δύσκολα προσβάσιμη κορυφή. Μπορεί να επιχειρηθεί ανάβαση από το Ματσούκι Ιωαννίνων, αλλά δεν υπάρχει μονοπάτι. Περιγραφή της ανάβασης υπάρχει ΕΔΩ

Ματσούκι - Καλαρίτες
Επίσης από το Ματσούκι υπάρχει παλιό μονοπάτι που καταλήγει στους Καλαρίτες. Ιδιαίτερης ομορφιάς έχει θέα στα τρία μεγάλα ποτάμια της περιοχής (Ματσουκιώτικο, Καλαρίτικο, Καρλίμπου) και περνάει από τη μονή Βίλιζας. Διάρκειας 2 με 2.30 ώρες.

Περιστέρι

Το Περιστέρι ή Λάκμος με ψηλότερη κορυφή την Τσούκαρέλα (2294μ) είναι στην ουσία το βουνό όπου βρίσκονται οι πηγές του Χρούσια. Στο βουνό υπάρχουν αρκετοί χωματόδρομοι και πολλά αλπικά βοσκοτόπια.
Εκκίνηση για μια διαδρομή στο βουνό θα μπορούσε να είναι τα χωριά Σιράκο, Καλαρίτες, Μικρό Περιστέρι, Ανατολική.
Μέρος που αξίζει να δει κανείς στο Περιστέρι είναι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στα 2200μ.

Σιράκο - Καλαρίτες
Διαδρομή που σίγουρα αξίζει, μοναδικής ομορφιάς, 1:30 ώρας (και άλλο τόσο αν έχετε να πάτε πίσω). Το μονοπάτι κατεβαίνει μέσα στο φαράγγι του Χρούσια, ενώ υπάρχουν και κάποιοι νερόμυλοι.

Παλαιοχώρι - Τσουκαρέλα
Μία όχι και τόσο συνηθισμένη διαδρομή για την κορυφή του Λάκμου και εξίσου όμορφη με την κλασική ανάβαση από το Χαλίκι. Για λεπτομέρειες της διαδρομής ΕΔΩ